A small downsizer on a semi rural lot outside Bridgetown is arranged around a spine wall to maximise solar gain and the views over the forest beyond.

A simple linear arrangement off a charcoal masonry wall ensures all rooms can benefit from northern exposure while also enjoying the views over the trees to the south. Darker colours and extensive insulation ensure this home is comfortable year round in the cool climate of the region with only a slow combustion wood fireplace for heating. Raking ceilings in the living area allow additional sunlight to be captured in winter, while a solar pergola and fans keep the home cooled in summer.

Builder : G. G. Tomkinson


John listened to our wish list carefully and came up with something that fits both our personalities Every day we feel like we are living in the bush but are in reality living in a beautifully designed home. We are so happy in this house, it feels right for us and a big thank you for such a clever design to John and the team at Arcologic.
— Dave & Margaret, Bridgetown